Rekordet – Förskoleklass

Hej förskoleklass!

I den första boken får vi härlig vardagsmagi när Love – en lite tystlåten, djurälskande uppfinnarjocke – hittar en glittrande sten. Hela klassen blir involverad i att hitta fler stenar. Det är när alla hjälps åt med att försöka sätta ett världsrekord som klassen blir just en Guldklass. Men varför börjar saker plötsligt försvinna?

Hur du arbetar med Guldklassen i förskoleklass

STEG 1

Högläsning och textsamtal

Innan ni börjar läsa veckans kapitel pratar ni om vad som hände förra veckan och går igenom viktiga ord och uttryck. Läs sedan högt ur Rekordet. På lärarwebben finns bildspel att visa under tiden. Efter läsningen ställer du frågor kring texten och ni samtalar om innehållet. Ord att gå igenom och frågor finns i lärarhandledningen. Sedan tar ni er an den första övningen i arbetsboken, denna kopplar till innehållet i Rekordet.

STEG 2

Presentera bokstaven

Nu är det dags att presentera bokstaven. Visa bokstaven på lärarwebben och låt eleverna arbeta med bokstavens form, både versal och gemen. Gå från stora former och rörelser till mindre. Uttala språkljudet samtidigt som bokstaven formas i de gemensamma övningarna. Förslag på olika övning­ar finns i lärarhandledningen. Efter detta arbetar ni med sida två i arbetsboken där eleverna tränar på finmotorik och bokstavens form.

STEG 3

Arbeta med bokstavens ljud

Skapa nyfikenhet hos eleverna och fånga deras intresse för bokstavens ljud genom att inleda arbetet på olika sätt. Ni kan exempelvis:

Ringa in bilder som börjar på det aktuella språkljudet på myllerbilden (finns på lärarwebben)

Leta bilder i bildbanken med den aktuella begynnelsebokstaven

Titta på bokstavsrutan med bokstavsbild, munbildoch tecken (finns på lärarwebben) och tillsammans uttala språkljudet och samtidigt titta på varandras munnar för att se hur munnen formas. Gör också tecknet för bokstaven

Efter genomgången visar du den tredje sidan i arbetsboken där eleverna får arbeta med att identifiera och lokalisera bok­ stavens ljud i olika övningar där de ringar in i vilka ord de hör ljudet, var de hör ljudet i ord och så vidare.

STEG 4

Arbeta med språklig medvetenhet

Varje vecka finns en övning i språklig medvetenhet i arbetsboken vilken kopplar till Bornholmsmodellen. Denna övning blir en förlängning på det arbetet och läggs i slutet av veckan när ni arbetat med de övningarna. Först gör ni en gemensam förberedande övning tillsammans innan eleverna arbetar vidare i arbetsboken.

Högläsningbok

Rekordet bjuder på fängslande vardagsmagi när Love – en lite tystlåten, djurälskande uppfinnar­jocke – hittar en glittrande sten. Hela klassen blir involverad i att hitta fler stenar. Det är när alla hjälps åt med att försöka sätta ett världsrekord som klassen blir just en guldklass. Men varför börjar saker plötsligt försvinna?

PROVLÄS

Arbetsbok

Arbetsboken innehåller övningar som knyter an till innehållet i högläsningsboken. Övningar i språklig medvetenhet och ord­ kunskap varvas med presentation av bokstäver. Eleverna tränar på att koppla ihop ljud med bokstav och sätter så småningom samman bokstäver till ord. Elever som vill ha extra utmaning kan lösa extrauppgifter utanför boken, exempelvis i sitt eget Guldhäfte.

PROVLÄS

Lärarhandledning med lärarwebb

Lärarhandledningen ger strukturerat stöd till arbetet med hög­ läsningsbokens texter och uppgifterna i arbetsboken. Här finns också kopieringsunderlag och en stor mängd bilder för det laborativa arbetet i klassrummet. Vid köp av lärarhandledning­ en ingår ett års licens till lärarwebben. Där finns bland annat bildspel till högläsningsbokens kapitel och myllerbilder därni kan leta efter bilder på veckans bokstav. Här ingår också digitala versioner av arbetsboken och lärarhandledningen.



Lärarhandledningen kommer till skolstart 2025.

Guldhäfte

Låt varje elev få ett eget guldhäfte att rita och skriva i! Här kan eleven arbeta med guldkornen, de extraupp­gifter som finns i arbetsboken.

Är du redo för detaljerna?

Klicka dig vidare via knappen för att se priser och beställningsinfo.

Priser & beställningsinfo